Loading...

Wielersportcentum de Betuwe

parcours, landschapsplan & accommodatie

Projectdetails
Wielervereniging JvR de Batauwers & TFCC de Weirijders | Tiel | 2013

Uitwerking
Voorlopig ontwerp, landschapsplan, bmx-baan, wielerparcours & clubgebouw

Brochure
Download brochure

Het wielerpark- en accommodatie gaat een enorme impuls geven aan de sport in de Tiel. Door de strategische ligging van het terrein, zal de aanwezigheid van deze nieuwe sportfaciliteit voor geen voorbijganger onbekend blijven. Het ligt direct bij de entree van Tiel als je vanaf de A15 afslag Tiel-West neemt. Daarbij maakt het een “sportieve brug” tussen sportpark Rauwenhof en het RKTVC-terrein.

De jeugd en ook volwassen en ouderen zullen geprikkeld worden door de aanwezigheid van een wielerparcours en fietscrossbaan. Van buitenaf zullen er wielrenners en fietscrosser op nationaal en internationaal niveau worden aangetrokken om in Tiel te komen trainen of wedstrijden te rijden.

WSC de Betuwe - Situatie

Voorlopig Ontwerp

Bij mijn ontwerp ben ik zo efficiënt mogelijk omgegaan met de beschikbare ruimte. Er is rekening gehouden dat er in de toekomst op de westzijde van het terrein (9150 m2) een sportfaciliteit kan worden gebouwd, bijvoorbeeld een groot zwembad. Hiervoor heb ik op voorhand rekening gehouden met een goede infrastructuur en parkeergelegenheid.

Het clubgebouw zit op compacte wijze verwerkt in de dijk en met het natuurlijke groene dak ligt qua energiegebruik een duurzame oplossing voor handen.

Aan de oostzijde van het terrein bevinden zich het clubgebouw en BMX-parcours met daar omheen een dijk van vijf meter hoogte. Deze dijk zorgt voor een kunstmatig hoogteverschil in het parcours en dient tevens als stadion/tribune voor de fietscrossbaan.

WSC de Betuwe - Vogelvlucht
WSC de Betuwe - Stadion

Clubgebouw

Zowel de startheuvel als het parc-ferme, behoeven geen aparte dakconstructie, maar is intergraal verwerkt in de constructie van het gebouw. Vanaf de bovenverdieping heeft men direct zicht op start/ finish en een panoramisch uitzicht over het terrein.

WSC de Betuwe - Stadion

Het clubgebouw is de verbindende schakel tussen het wielerparcours en fietscrossbaan. Door de strategische positionering heeft men vanuit het clubgebouw uitzicht over alle delen van het wielerpark, het wielerparcours en de fietscrossbaan. Wielrenners scheren elke ronde langs de wielerbaan als zij over start/finish komen en fietscrossers racen uit het gebouw als zij de startheuvel worden afgeschoten.

Op een slimme wijze is een splitlevel indeling toegepast, waardoor je in een vloeiende beweging door het gebouw kan wandelen. De constructie, gemaakt uit zwart betonnen banden, zet kracht achter deze beweging. In het dak van het parc ferme zit een vernuftigheid: je kan het losmaken indien er geen fietscross is om nog meer daglicht in het gebouw te krijgen.

WSC de Betuwe - Startheuvel
WSC de Betuwe - Kantine
WSC de Betuwe - Uitzicht
WSC de Betuwe - Uitzicht

Realisatie

Verschillende aannemers, tevens sponsors van de club, hebben mijn ontwerp verder uitgewerkt tot een definitief plan. Het landschapsplan hebben zij in het najaar van 2017 gerealiseerd en voor het grootste deel zo uitgevoerd zoals mijn voorlopig ontwerp. Het parcours is in het voorjaar van 2018 geopend.

Voor het clubgebouw was helaas ontoereikend budget om mijn ontwerp te realiseren, als was het wel een droom van de opdrachtgever. In plaats daarvan is een eenvoudiger gebouw neergezet met industiebouw elementen.


 Sluit dit project